Αλκοόλ και κίνδυνος καρκίνου του μαστού

Η σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο του μαστού έχει μελετηθεί εκτενώς και φαίνεται ότι κάποια σύνδεση υπάρχει μεταξύ των δύο. Οι έρευνες δείχνουν ότι η σχέση αυτή είναι δοσοεξαρτώμενη, όσο δηλαδή μεγαλύτερη η κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Από την άλλη πλευρά, η μέτρια κατανάλωση (ένα ποτό ή αλλιώς δύο μονάδες αλκοόλ) κάθε 3-4 ημέρες έχει αποδειχθεί ότι είναι ωφέλιμη, καθώς σχετίζεται με σημαντική μείωση -17%- του συνολικού κινδύνου θανάτου.

Σχετικά με τη συσχέτιση του αλκοόλ με την υποτροπή (επανενεργοποίηση) του αρχικού καρκίνου ή την εμφάνιση ενός νέου καρκίνου του μαστού, έχει γίνει και εδώ εκτενής έρευνα. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2016 στο περιοδικό Cancer Treatment Reviews, αναλύθηκαν τα αποτελέσματα 16 μελετών που αφορούσαν την πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ σε γυναίκες που είχαν ήδη διαγνωσθεί με καρκίνο μαστού. Σε 11 από αυτές αναλύθηκε η πιθανότητα υποτροπής του αρχικού τους καρκίνου και στις υπόλοιπες 5 μελετήθηκε η ανάπτυξη ενός νέου καρκίνου του μαστού. Η παρακολούθηση των γυναικών διήρκεσε από 5 έως 18 έτη.

Σε ορισμένες από τις μελέτες δεν προέκυψε κάποια συσχέτιση, όμως η συνολική στατιστική ανάλυση έδειξε ότι υπάρχει μία μικρή σύνδεση μεταξύ πρόσληψης αλκοόλ και υποτροπής του καρκίνου του μαστού. Η σύνδεση αυτή ήταν εμφανής ακόμη και στις γυναίκες που κατανάλωναν μία μονάδα κρασιού την ημέρα (ή αλλιώς μισό ποτήρι κανονικού μεγέθους), αλλά όχι σε γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερο από ένα ποτό κάθε δεύτερη ημέρα. Επίσης, μεγαλύτερη ήταν η επίδραση σε μετεμμηνοπαυσιακές και σε παχύσαρκες γυναίκες. Στις 5 μελέτες που αφορούσαν την εμφάνιση νέου καρκίνου, ωστόσο, δεν παρουσιάστηκε κάποια αιτιολογική σχέση με το αλκοόλ.

Παρόλο που τα δεδομένα αυτά δεν οδηγούν σε ένα σαφές συμπέρασμα, φαίνεται να υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας υποτροπής καρκίνου του μαστού. Ειδικά για την περίπτωση του καρκίνου του μαστού που συζητούμε εδώ, ασφαλής θεωρείται η κατανάλωση μέχρι και ενός ποτηριού κρασιού (δύο μονάδων αλκοόλ) ανά 3 ημέρες.

Δεν ξεχνώ τον τακτικό μου έλεγχο με μαστογραφία.

 


(Πηγή : UCLA Health)

Tags

What do you think?