Τροφές με αντικαρκινική δράση στο γιορτινό τραπέζι

Είναι τόσο εύκολο (αλλά και τόσο απολαυστικό) να παραδοθεί κανείς σε γευστικούς πειρασμούς την περίοδο των γιορτών! Πώς μπορούμε να ενδώσουμε στην απόλαυση και ταυτόχρονα να περιορίσουμε τον κίνδυνο ασθενειών που οφείλονται στο οξειδωτικό στρες των κυττάρων; Ένας έξυπνος τρόπος είναι να ενσωματώσουμε στα εορταστικά μας γεύματα τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.

 

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;

Είναι συστατικά που μειώνουν τη φλεγμονή και την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται στον οργανισμό από μόρια που είναι γνωστά ως ελεύθερες ρίζες.

Τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται σε μία ποικιλία τροφών, στις οποίες περιλαμβάνονται φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ολικής άλεσης, καρποί και σπόροι. Αυτές οι τροφές έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Κάποιες κοινές αντιοξειδωτικές ουσίες είναι οι εξής: βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βήτα-καροτίνη, διοξείδιο του μαγγανίου, χαλκός και ψευδάργυρος.

 

Ποιες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές συνδυάζονται αρμονικά με τη χριστουγεννιάτικη παράδοση; Ας δούμε κάποιες προτάσεις:

Cranberries : Κλασική υπερτροφή, που μπορεί να δώσει χρώμα στις συνοδευτικές σας σάλτσες ή να χρησιμοποιηθεί ως αποξηραμένο φρούτο στη γέμιση των πουλερικών και στις σαλάτες. Αποτελεί εξαιρετική πηγή ανθοκυανίνης και βιταμίνης C και επιπλέον βοηθά στην καταπολέμηση των ουρολοιμώξεων.

Πλούσιες πράσινες τροφές : Υψηλής θρεπτικής αξίας φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών και το πλέον δημοφιλές kale είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Α, C, K, αλλά και μεταλλικά στοιχεία όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο. Σωταρισμένο kale και ψητά λαχανάκια Βρυξελλών αποτελούν νόστιμες και υγιεινές επιλογές.

Απολαυστικοί καρποί : Καρύδια, αμύγδαλα και πεκάν μπορούν να προστεθούν σε συνοδευτικά πιάτα και επιδόρπια, αποτελώντας μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και “καλών” λιπαρών οξέων. Μπορείτε να εμπλουτίσετε με αυτά τις συνταγές της γέμισης, να δώσετε άλλη γεύση στις σαλάτες ή να τα προσφέρετε καβουρδισμένα, μαζί με λίγο μέλι και κανέλα ως ένα απολαυστικό επιδόρπιο.

Η χαρά του μούρου : Φράουλες, βατόμουρα, μύρτιλα και φραμπουάζ, συνθέτουν ένα μπουκέτο αντιοξειδωτικών. Είναι τροφές ιδιαίτερα πλούσιες σε φλαβονοειδή και βιταμίνη C, που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και προσφέρουν ευεξία. Προσθέστε τις σε φρουτοσαλάτες, για να γαρνίρετε γλυκά, ή ως ένα ενδιάμεσο γεύμα σε μορφή smoothie αλεσμένα στο μπλέντερ (θα βρείτε άπειρες συνταγές στο διαδίκτυο).

Ελαιόλαδο : Καθώς είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που του προσδίδουν την πικρή γεύση, το σωστά επεξεργασμένο άθερμο ελαιόλαδο της χώρας μας ανήκει στις κορυφαίες αντιοξειδωτικές τροφές και σίγουρα αξίζει μια κυρίαρχη θέση ως λιπαρή ουσία στο τραπέζι των γιορτών!

Ποικιλίες κολοκύθας, γλυκοπατάτα : Εάν ανήκετε σε αυτούς που απολαμβάνουν την πορτοκαλόχρωμη πολτώδη σάρκα της κολοκύθας, αυτή είναι η εποχή που μπορείτε να την εντάξετε στα γεύματά σας, είτε με τη μορφή κρεμώδους σούπας, είτε ενσωματωμένη σε μαγειρευτά φαγητά με κρέας. Η γλυκοπατάτα είναι μία πολύ νόστιμη και θρεπτική εναλλακτική της κλασικής πατάτας, σε όλες της τις εκδοχές! Το πορτοκαλί χρώμα εγγυάται υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-καροτίνη (την προ-βιταμίνη που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό). Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τα καρότα και το μάνγκο.

Μαύρη σοκολάτα : Η σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα (τουλάχιστον 70%) σε κακάο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα φλαβονοειδή. Επιλέξτε την στα γιορτινά σας γλυκά για πιο πλούσια γεύση και υγεία!

Κόκκινο κρασί : Αν πρόκειται να πιείτε κρασί στις γιορτές, τότε καλύτερα να είναι κόκκινο! Έχετε το ατράνταχτο επιχείρημα της υψηλής περιεκτικότητας σε ρεσβερατρόλη και προανθοκυανιδίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες με οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και δράση εναντίον των ασθενειών του γήρατος και κατά της κατάθλιψης. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Προσοχή μόνο στην ποσότητα.

Επιπλέον επιλογές : Το μαύρο πιπέρι, η κανέλα, το μοσχοκάρυδο κι ένα μίγμα μπαχαρικών από θυμάρι, δεντρολίβανο και δυόσμο δίνουν γεύση εορτών στα πιάτα σας και προασπίζουν τον οργανισμό σας από το οξειδωτικό στρες.

 

Καλές γιορτές με ΥΓΕΙΑ!

Tags

What do you think?