Η διατήρηση γονιμότητας της γυναίκας σε περιπτώσεις καρκίνου.

Παναγιώτης Ξηρομερίτης Γυναικολόγος - Μαιευτήρας

Οι εναλλακτικές σε μία γυναίκα που παρουσιάζει καρκίνο στην αναπαραγωγική ηλικία (ή και πριν από αυτή), και πρόκειται να ξεκινήσει χημειοθεραπεία, η οποία ως γνωστόν μπορεί να βλάψει την λειτουργία των ωοθηκών και να της στερήσει την μελλοντική γονιμότητα,  είναι δύο : 

  1. H κρυοκατάψυξη ωαρίων

Στην κρυοκατάψυξη ωαρίων η γυναίκα λαμβάνει θεραπεία για δύο περίπου εβδομάδες σε παρένθεση ορμονική θεραπεία. Με τον τρόπο αυτό στοχεύουμε στο να γίνει η λήψη περισσότερων ωαρίων με στόχο την κρυοκατάψυξή τους. Με αυτό τον τρόπο,  όταν προσπαθήσει στο μέλλον για τεκνοποίηση θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κατεψυγμένα ωάρια. Η γονιμοποίηση θα γίνει με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. 

  1. Η κρυοκατάψυξη ωοθηκικού ιστού

    Η κρυοκατάψυξη ωοθηκικού ιστού πραγματοποιείται με λαπαροσκόπηση , η οποία χρήζει νοσηλείας λίγων ωρών. Ο ωοθηκικός ιστός αυτός θα έχει την ηλικία και τις δυνατότητες γονιμότητας που είχε η γυναίκα  τη στιγμή της κρυοκατάψυξης. Μπορεί να παραμείνει για πολλά έτη στη κρυοσυντήρηση με αυτό τον τρόπο. Όταν η γυναίκα επιθυμεί να τεκνοποιήσει, ο κρυοσυντηρημένος ωοθηκικός ιστός της αποψύχεται με σκοπό να μεταμοσχευτεί με λαπαροσκόπηση ξανά στο σώμα της γυναίκας. 

Με αυτό τον τρόπο υπάρχει η δυνατότητα η γυναίκα να αποκτήσει και πάλι ορμονικό και εμμηνορρυσιακό κύκλο. Συνεπώς, η γυναίκα μπορεί να ελπίζει ή σε αυτόματη σύλληψη και τεκνοποίηση ή σε διέγερση ωοθηκών και εξωσωματική γονιμοποίηση. 

Χρειάζεται να αναφέρουμε ότι τα άωρα/ανώριμα ωάρια της ωοθήκης αντέχουν περισσότερο στη διαδικασία της κρυοκατάψυξης και απόψυξης. Συνεπώς η διαδικασία λήψης ωοθηκικού ιστού με λαπαροσκόπηση και η κρυοκατάψυξή του είναι μία εναλλακτική λύση στη διατήρηση της γονιμότητας μίας γυναίκας, κυρίως σε περιπτώσεις : 

  • που χρειάζεται άμεση έναρξη της χημειοθεραπείας 
  • κοριτσιών σε προεφηβική ή και εφηβική ηλικία 
  • γυναικών με ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους, στις οποίες δεν επιτρέπεται η λήψη ορμονών για την πρόκληση ωορρηξίας. 

Σε πρόσφατη δημοσίευση μελέτης μετα-ανάλυσης (Reproductive Sciences 2017), το ποσοστό επιτυχούς κύησης και τοκετού μετά απο μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού είναι 57,5% . 

Με τον τρόπο αυτό έχουν γεννηθεί εκατοντάδες μωρά μέχρι στιγμής. Θα ήθελα να αναφέρω ότι είχα την τιμή να συμμετάσχω στην πρώτη μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού στην Ελλάδα το 2017, εδώ στη Θεσσαλονίκη. 


Dr. Παναγιώτης ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗΣ

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

info@gynaikologos.org

tel. +30 2310231691

www.gynaikologos.org

Tags

What do you think?